Fotovandring

Den här resan började med ett mejl i inkorgen en tidig morgon i maj. Det var friluftsfrämjandet som informerade om en ny vandring de skulle hålla med tema foto. Vandringen var 5 dagar lång och leddes av två guider från friluftsfrämjandet samt en yrkesverksam fotograf. Åke hojtade från sängen och vi anmälde oss illa kvickt, 24 timmar senare var platserna slut. Mina fotograferingskunskaper var vid den här tiden mycket begränsade och för att uppfylla förkunskapskraven och stilla min nervositet inför vandringen började vi gå på fotopromenader där jag fick lära mig vår Fuji X-T20 och öva på exponeringstriangeln. Det var absolut värt att i förväg kunna sin egen kamera, men jag behövde inte varit nervös för att inte kunna tillräckligt.

Vi var 8 deltagare + ledare och fotograf där ingen kände varandra sedan innan förutom jag och Åke och såklart ledarna. Att ge sig ut på fjället med en grupp med människor jag aldrig träffat förut var en väldigt speciell upplevelse. Att ha fotograferandet att samlas runt var tacksamt och jag inser i efterhand att jag inte bara vuxit som fotograf utan även som person. Att träffa människor utanför mitt naturliga sammanhang är både utmanande, utvecklande och väldigt roligt! Och den här sommaren gjorde vi inte bara en sån resa utan två, men den andra får ni läsa om senare.

Vandringen innehöll tre heldagar, plus en dag upp på och en dag ned från fjället, där varje dag hade ett eget tema. Dagarna började med en samling där fotografen höll ett föredrag kring tema och gav oss några uppgifter att ha som utgångspunkt under dagen. Att ha uppgifter tyckte jag var mycket befriande då det blev en sak mindre för mig att fundera över. Vad jag skulle fota var nu redan bestämt och jag behövde bara fokusera på det tekniska och visuella upplägget. De tre temana var macro, porträtt och landskap, jag kommer inte gå in på dom närmre nu utan istället skriva ett separat inlägg om varje med tillhörande bilder.

Under vår första dag höll fotografen en mini föreläsning om olika tekniker som används vid fotografering. Vi pratade om gyllenesnittet eller tredjedelsregeln som den också kallas, där man delar in bilden i tre lika stora delar vertikalt och horizontellt. När du fotar ett objekt placerar du det på en av linjerna (eller ett av kryssen om du använder dig av både horizontella och vertikala linjer). Genom att göra så skapar man en balans i bilden och en symetri som naturligt tilltalar vårt öga. Bilden nedan är ett bra exempel på det, titta på placeringen av fågeln i bilden.

Några andra regler eller tips som vi gick igenom var:

  • Inramning, att fota något inramat av något annat som tex ett lanskap genom ett lövverk.
  • Linjer, genom att använda sig av naturliga linjer i motivet kan man skapa ett djup och leda övat till en viss punkt i bilden. Det kan tex vara en väg som leder in i bilden eller en bergskam som sluttar genom bilden.
  • Pricken, att ha något som är litet lite i bild som drar in blicken.

I vanliga fall hade jag nog inte sagt att vi hade tur med vädret, men såhär i efterhand har jag insett att för en fotovandring hade vi nog ganska bra väder. Dagarna gick från 25 grader och strålande sol, via ösregn och 19 sekundmeter tillbaka till en klarblå himmel och gassande sol sista dagen. Tack vare ovädret och de molnbildningar som det medförde så fick vi testa på många olika ljusbilder. Jag har ju också en förkärlek för molnen och har alltid tagit mig tid att fota dom, skillnaden nu är att mobilen bytts ut mot en systemkamera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *